Одобрявате ли?

Каква е системата за лечение в България?
Как работи НЗОК?
Поблеми при плучаване на лекарства.

Одобрявате ли?

Мнениеот Дундина на Пон Мар 08, 2010 11:41 am

Не мислите ли,че е добре скъпоструващите медикаменти,които държавата плаща да се получават в самите болници.След като се уточни лечението на вирусния хепатит например,с издаването на протокола пациента да го получи в отделението за целият период на протокола например 6 месеца.При промяна на здравословното състояние така и така се влиза за изследване,тогава да може да се правят корекции.Колко нерви бихме си спестили с тичане по доктори,които да пишат,тичане по здравни каси,които да одобряват след чакане,тичане по аптеки,които понякога не доставят медикамента навреме.
Дундина

Re: Одобрявате ли?

Мнениеот todor на Пон Мар 08, 2010 1:52 pm

Дани,аз напълно подкрепям идеята ти и съм убеден че това е правилния начин за отпускане на лекарствата.
В белите държави това е отдавна практика,но тук ... за това трябва да се борим със системата ни.
Аватар
todor

Мнениеот Дундина на Вто Мар 09, 2010 8:13 am

Тук на ход са пациентските организации.В наш интерес е също да не се харчат неправомерно парите за здраве.Знаеш,както и всички на които им предстои или са на лечение колко нерви и усилие коства заветната опаковка с лекарство.Мисля,че ще бъде хубаво на едно място да се съберат мненията на пациентите за това как да се промени системата на здравеопазване у нас.Много лесно е да се сравняваме с развитите европейски страни,но тук е България и нещата не са същите.Икономиката ни не е на ниво.Но пациентите могат да кажат най-добре кое е добре и кое куца,защото всеки ден се налага да се сблъскваме с лоша организация и некомпетентност.Ето две мои предложения:
1.Електронното досие на пациента да се въведе възможно най-скоро.
2.Лекарствата от позитивният списък да се получават в специализираните отделения за срока от протокола без на пациента да му се налага да чака отговор от ЗК.
Нали се сещате ,че само по тези две точки изтичат огромен брой средства,защото за сега липсва контрол за това какво правят лекарите със информацията относно здравния статус на пациентите.Очаквам и други да се включат и да кажат какво не харесват в здравната ни система и как да се промени.
Дундина

Мнениеот todor на Вто Мар 09, 2010 12:35 pm

Дани,електронното досие и електронната здравна карта според мен ще улеснят много нещата,но основата е контрола,който трябва да бъде изключително затегнат.Въпроса обаче е защо се бавят тези неща?
В сайта на НПО има създаден форум и конкретно раздел за здравната политика , където хора с различни проблеми споделят неволите си и абсурдите с които са се сблъсквали,идеята за това е проекта "Пациента-Политик" и именно , да могат пациентите с различни заболявания да комуникират.
Аватар
todor

Назад към Системата за лечение в България