Притеснявате ли се да говорите за хепатита?

Общи теми, свързани с хроничните вирусни хепатити.
За пациентите , обществото и отношението към хепатита.

Притеснявате ли се да говорите за хепатита?

Мнениеот Дундина на Съб Апр 11, 2009 8:10 pm

Като се замисля,в къщата влязоха трима човека,които явно нямат задръжки относно говаренето на тема вирусен хепатит?Защо изведнъж ентусиазма ни изчезна в момента,в който трябваше да излезем на светло? :oops:
Дундина

Re: Притеснявате ли се да говорите за хепатита?

Мнениеот First на Съб Апр 11, 2009 8:58 pm

А страхотна тема захвана :lol: току-що отговорих на този въпрос в темана за "Вип Брадър"
Лично аз не се притеснявам да говоря по този въпрос единствено с близките ми които знаят за проблема и тук във форума където съм анонимен.
Дали наистина не трябва да последваме примера на тези хора и да излезем "на светло" ?
First

Мнениеот todor на Пон Апр 13, 2009 1:02 pm

В интерес на истината темата е много деликатна,прави я такава факта че няма информираност сред обществото какво представлява заболяването.
Аз никога не съм си мислил примерно че бих излезнал пред обществото да говоря открито в тази насока до преди няколко месеца,но поведението към лечението на хепатит от страна да държавата ни ме вбеси и реших излезна пред обществото и да кажа "Да аз имам този проблем и ще се боря за правата си,не само за своите но и на всички хора да бъдат лекувани" успоредно с това и за "Превенция" и ви призовавам да се обединим за да търсим заедно правата си защнеото ние сме много и НЕ сме "контингент" както ни нарече една госпожа имаща научна титла пред името си а сме съвсем нормални и пълноценни хора в обществото,които плащат данъците и осигуровките си наравно с всички останали граждани на България,следователно това означава че имаме своите права.
От опит ви казвам,че не е страшно да излезеш "на светло" но все пак това е въпрос на личен избор.
Има хора които живеят в по-затворени общества излизайки те ще се сблъскат с много проблеми и това би могло да обърне живота им в съвсем друга насока,за това не искам да ги укорявам за това че желаят анонимност.
Нека да се събираме,да се срещаме,да се познаваме,да обсъждаме проблемите си,да си помагаме и да се борим заедно за правата си защото както каза доц.Антонов преди време в едно телевизионно предаване "Крайно време е пациентите да вземат нещата в свои ръце" именно това е и моя призив към всички вас!
Аватар
todor

Мнениеот First на Пон Апр 13, 2009 6:41 pm

Тодоре,прав си че не всеки може да излезе "на светло" по различни причини.
Лично аз ти се възхищавам на куража да го направиш,предполагам какво ти струва това,защото когато аз трябва да споделя с някой за проблема си ми е адски трудно да не започне да ме страни,притеснявам се да го направя и в работата си защото не зная какво може да стане.
Осъзнавам че всичко което го правиш не го правиш само за себе си,а за всички нас,радвам че се опитваш да бъдеш толерантен към нас и пасивните ни за сега действия.
First

Мнениеот Дундина на Вто Апр 14, 2009 7:48 am

Аз се гордея,че накарах един човек да си направи изследвания и да си сложи ваксина,а друг сериозно го обмисля и ще му помогна да това да стане по-скоро.
Дундина

Мнениеот petrrova на Чет Май 27, 2010 10:14 pm

Аз въобще не се притеснявам да го споделя с приятели, та дори и с непознати.....особено по баровете като ме видят, че се плакна с минерална водица и всички проявяват интерес, защо не пия?!?!?!?! :lol: Дори ми е излезнало име: момичето с минералната вода. Признавам си преди много пиех, дори си мислех, че да спра алкохола ще е най-голямото ми изпитание, но се изумих от себе си...вече станаха 38 дни откакто не пия и много се гордея със себе си. Много от приятелите ми ...да не кажа всички не могат да повярват, но точно този обрат в начина ми на живот ги накара да се замислят за собствения си лайфстайл. Тук таме чувам изречения от сорта на: Да взема да спра алкохола ли? Олееее и аз трябва да се изследвам за хепатит! И това да ви кажа честно наистина ме радва. Така че темата с хепатита трябва да се дискутира и да достига до повече хора. А тези, които започнат да странят от вас за мен лично са невежи и неистински приятели и в крайна сметка загубата им би трябвало само да ви радва ;)
petrrova

Мнениеот todor на Пет Май 28, 2010 11:32 am

Петя,браво на теб!
Малко хора имат смелостта да направят това,аз също не се притеснявам по никакъв начин открито да говоря за заболяването си независимо къде и с кого.
petrrova написа: Олееее и аз трябва да се изследвам за хепатит! И това да ви кажа честно наистина ме радва. Така че темата с хепатита трябва да се дискутира и да достига до повече хора. А тези, които започнат да странят от вас за мен лично са невежи и неистински приятели и в крайна сметка загубата им би трябвало само да ви радва

Така е правилно,хората трябва да се изследват и да знаят статуса си и именно с тази цел ние правим тези безплатни скринингови акции и информационни кампании за ваксинацията.
Аз повече от 11 години се боря с хепатита,истинските ми приятели които не мога да кажа че са много ме разбират и подкрепят във всяко отношение,а за останалите бих казал че са просто познати и по някакъв начин са минали през ежедневието и са си заминали.
Аватар
todor

Мнениеот galq на Нед Май 30, 2010 5:46 am

Тоше,да ти кажа честно и аз не се притеснявам да говоря за хепатита ,но не болшенството ,никой не ме разбира за какво говоря.
Галя
galq

Мнениеот todor на Нед Май 30, 2010 10:47 am

Галя,за съжаление все още има много хора които не се вслушват в провеждащите се информационни кампании.
Все още има много хора които казват "На мен ли точно ще се случи?" и именно там е проблема.
Аватар
todor

Назад към Хепатит