Отношение към болните от Хепатит

Общи теми, свързани с хроничните вирусни хепатити.
За пациентите , обществото и отношението към хепатита.

Re: Отношение към болните от Хепатит

Мнениеот First на Нед Юни 28, 2009 12:44 pm

Абе то човешката простотия край си няма,наистина интересна ситуация :lol: как така до вчера не си го заразил а днес вече бяга и да се крие ... но и е истина че хората нямат информация за заболяванията.
Моето мнение по въпроса е да се даде публичност и гласност за социално-значимите заболявания,как става заразяването,как да се предпазим от тях и какво да правим ако ги имаме.Единствено до момента Хепасист го прави,но според мен държавата би трябвало да се погрижи повече за това.
Имам една позната която е стоматолог и като и казах че съм с хепатит тя ми каза следното,виж мен това не ме притеснява защото ежедневно сядат на този стол различни хора и вероятно има пациенти с хепатит които или не знаят или не ми казват за него,чест ти прави че си го казваш открито,но аз работя на принципа по който ме е учил професора ми а той е именно "не изключвай възможността пациента ти да е заразен с хепатитен или друг вирус,за това е нужна безкомпромисна хигиена и вземай задължително за всеки пациент всичките предпазни средства за да предпазиш не само себе си а и него и следващия ... " Ей това според мен е професор достоен за уважение,който е обяснил на студентите си за какво иде реч и да не се притесняват и да не гледат като на прокажени на нас !
First

Мнениеот todor на Нед Юни 28, 2009 1:37 pm

Браво на този професор,така и трябва да бъде преподавано на бъдещите медици!
Името на този човек както и действията му са достойни за уважение
Аватар
todor

Мнениеот tanci на Сря Дек 09, 2009 12:53 pm

Aз също се сблъсках с невежеството,тук на хиляди км.от Родината и познайте,кои се държаха като към прокажена- българите.
Имам много приятели тук -от Украйна,Румъния,Албания,Молдова и много италианци,всички ме подкрепяха,не ме изоставиха.Изостави ме моята стринка ,като на всякъде повтаряла по полов път става заразата с хепатит.В болницата никой не ме попита с кой си правила секс,а била ли си на зъболекар,правена ли ти е операция в миналото.
И сега 1 година от лечението нито една българка не контактува с мен.
До кога невежеството ще броди по земята!
tanci

Мнениеот todor на Сря Дек 09, 2009 1:04 pm

Таня,за съваление имаш горчивия опит от сжои близки.
Факт е че когато човек има информация за хепатита не се плаши,но когато вярва на неинформирани хора,говорещи с ужас за нас като за прокажени както се изрази това е страшното.
Явно твоята стринка така или иначе си е търсила повод да се раздели по някакъв начин с теб и е намерила именно това като причина,много е глупаво,но в такъв момент човек най-добре вижда кой и за какво е до него.
При мен като стана така че трябваше да започна да си плащам лекарствата,хора които имат големи финансови възмовности и аз смятах за приятели се страхуваха да ми вдигнат дори телефона,а какво да кажем да излезем на кафе защото се опасяваха да не им потърся финансова помощ ... но в крайна сметка това им действие показа за мен самия че няма смисъл да поддържам контакт с тях защото освен интерес у тях няма нищо друго.
Аватар
todor

Мнениеот tanci на Сря Дек 09, 2009 1:39 pm

Tоше(обръщам се така без да ти поискам разрешение, Tодоре не ми харесва)поне така пресяхме " приятелите" не съжалявам.Знаеш ли не съм вярваща,вярваща,но мисля че има възмездие. " Най--голямата ми приятелка " -асистент във Великотърновският университет не ми отговаря даже и по skype,а е образована.Имам страшно желание за живот и ще се върна в Б-я,тогава искам да ги видя тези ,които сега ме избягват когато им потрябвам .Защото имат внуци,които учат. Учител съм по френски и английски.
Поздрави,
Таня
tanci

Мнениеот todor на Сря Дек 09, 2009 1:59 pm

Таня,можеш да се обръщаш към мен така както ти харесва :P
Права си,за съжаление когато човек е в беда тогава голяма част от хората го забравят,така се случи и с мен,но аз не съжалявам,дори от друга страна се радвам защото знам отлично вече на кой и как мога да разчитам.
Аватар
todor

Мнениеот лилана на Вто Дек 15, 2009 7:59 pm

Здравейте от мен. :) Жалко е , че много хора не знаят какво всъщност представлява хепатита и че при обикновено общуване не може да се предаде и за съжаление много от тях бягат като дявол от тамян от болните от хепатит. Но тези хора не знаят, че няма никой застрахован и че е добре хепатита да се открие навреме и да се лекува. На мен през изминалите месеци и лекари и странични хора са ми казвали всевъзможни неща от рода- забрави това не се лекува, от това няма оттърване, имаш ли го вече край, като повечето от хората даже не са й чували, че има интерферон и рибаверин и лекарства, които лекуват болестта в много голям процент. Не обръщам внимание на глупостите ,които непросветените и нежелаещи хора да се научат, които непрекъснато ви ги говорят, че не видиш ли имам ли хепатита е свършено и няма оттърване от него. Човеек не бива да спира да вярва в положителното и в това, че в крайна сметка хепатита се лекува при голям процент от хората. Да ви кажа честно приятели, вече не ми пука кой какво говори и кой не ме поздравява, защото това говори какво всъщност представляват те. Някой не ме поздравявал, някой не иска да ми подава ръка- хич не ме интересува- ако ще то и за тях. Аз също не ги поздравявам и не ги забелязвам. В такъв момент човек разбира кои са му истинските приятели и тези ,които държат на него , а останалите просто не заслужават да им се обръща внимание.Всички ние сме много повече от тях- и като характери и като възглед към нещата като цяло. Само знам, че хората които пишат в този форум са готини хора, които не трябва да спират да вярват, че всичко ще се оправи и че всяко зло е за добро. :) :)
лилана

Предишна

Назад към Хепатит